Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)
İlk Diş Hekimi ziyareti ne zaman olmalıdır?
Bebeklerde diş hekimi ziyaretleri dişler çıkmaya başladığı andan itibaren belirli aralılarla yapılmaya başlanmalıdır. İlk ziyaretlerde dişlerin sürme problemleri ile nasıl baş edileceği ve diş temizliğinin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili ailelere bilgiler verilmektedir. Dişleri sağlıklı olarak koruyabilmek için beslenme alışkanlığı düzenlenmekte ve çocuğun diş hekimi ile sıcak ilişkiler kurması sağlanmaktadır.
Çocuklarda dişler temizlenmeye ağıza sürdüğü andan itibaren başlanmalıdır. Bebeklere özel üretilen parmak fırçalar ile, ya da temiz bir gazlı bezle anneler dişlerin üzerinde biriken plaği temizlemelidir. Çocuklarda 6-7 yaşına kadar el-bilek kabiliyeti arka dişlerin temizliğini sağlayacak kadar gelişmeyeceğinden bu yaşlar kadar diş temizliği ebeveyn kontrolünde ve gözetiminde yapılmalıdır.
Çocuklarda diş fırçalama ne zaman ve nasıl olmalıdır.
Çocuklarda dişler sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce olacak şekilde günde iki defa fırçalanmalıdır.
Dişlerin sürmesi sırasında bebeklerde huzursuzluk, yeme problemleri ve bazen de ateş gözlenebilmektedir. Böyle durumlarda bebeği rahatlatmak için diş sürme bölgelerine diş hekiminizin önereceği şekilde parmak masajı yapmak hem dişin sürmesini kolaylaştıracak hem de bebeği rahatlatacaktır. Yeme probleminin çok olduğu durumlarda eğer hekiminiz gerekli görürse bazı jeller kullanılabilmektedir. Diş sürmesi sırasında 38 dereceye ulaşan ateş söz konusu ise altta yatan başka bir enfeksiyon varlığı söz konusu olabileceğinden muhakkak pediatristinize başvurmanız gerekmektedir.